Illyés Zsuzsanna - Borjúvásárcsarnok - Budapest, Máriássy-ház (Borjúvásárcsarnok)

A kertet tervezők,
építők lapja

Címlap Beköszöntő Kapcsolat
Hír Pályázat Esemény Hírek
Magánkertek Közterek Tájak Munkák
Kert Köztér Táj Cikkek téma szerint Cikkek
Linkek, Ajánló Ajánló
Tervezők Szerzők Adatok

A komáromi Szabadság tér környezetrendezése

Tervező: Andor Anikó, Land-A
Honlapra kerülés időpontja: 2011, december 1 - 10:36
AlaprajzA tér esti megvilágításbanSzökő vizekSzarkofágokPadok az iskola előttNövénykiültetésVédett idős eperfaVédendő kúszó borókaPáratérA páratér este

A tér története

A Szabadság tér története Komárom város történetével szorosan összefügg. A trianoni döntés következtében a folyó két partján elterülő város kettészakadt. Az önálló városvezetés, közigazgatás, közoktatás működéséhez új épületekre volt szükség. A nagyszabású építkezések során épült a Szabadság tér keleti és nyugati térfalát meghatározó két impozáns épület: a polgári iskola és a Városháza.
A polgári iskola 1926-27-ben készült neoklasszicista stílusban, Walder Gyula műegyetemi tanár tervei alapján. A Városháza 1929-ben épült neobarokk stílusban. A tér közepén 1931-ben állították fel az I. világháborús hősi emlékművet, Csiszér János alkotását.
Az 1950-es évekig a teret a nyitottság, átláthatóság jellemezte, amely a betelepített fás növényzet kifejlődésével elveszítette karakterét.

Tervezett kialakítás

Az átalakítás célja, hogy Komárom város főtere a meghatározó építészeti arculathoz méltó módon, komplex szemléletmóddal kerüljön felújításra, adjon teret a mai kor összes felmerülő igényére. A tér betölti a „főtér” funkciót, térstruktúrájával, anyaghasználatával hosszú távon szolgálja a várost.
A két értékes épület összetartozását, a homlokzatok láthatóságát a központi, belső tér létrehozása segíti. Itt rendezvények, ünnepi események zajlanak, esetenként mobil színpadot is felállítanak. A Hősi Emlékmű talapzatának megújítása, a központi tér átformálása rangosabb megjelenést biztosít az alkotásnak. Az Arany János utcai épület földszinti funkcióinak bővítése indukálta a forgalomcsillapított útszakasz létesítését, a tér bővítésére, összekapcsolására adott lehetőséget.
A tér reprezentatív jellegét fokozzák a vízalkalmazások: a fő érkezési oldalon szökőkút sávok, az iskola előtt kondicionáló hatású párakert létesült. Méltó és rendezett elhelyezést nyertek a római szarkofágok.
A tér teljes növényállománya megújult, amely a századforduló utáni átlátható struktúrát idézi, megtartva a jelentős védett növényeket, de zárásokat kialakítva a nagyforgalmú határoló közlekedési területektől. A tér esti megjelenésének tervezése az arculat kialakításának szerves részét képezte, a terv koncepcionális eleme volt. A kiválasztott lámpatípusok, ugyanúgy, mint az utcabútorok, egyszerű, de minőségi termékek – ezzel is hangsúlyozva a meglévő történelmi értékeket.

Tervezési terület: 9400 m2
Tervezés éve: 2006-2009.
Megvalósulás éve: 2011.
Generáltervező/környezettervező: Andor Anikó (LAND-A Kft.)
Munkatársak: Leitner Enikő, Zsovák Ildikó, Benda Klára
Szobrászművész: Buczkó György

Az oldal 2012. április 1-én időlegesen bezárt, ezért bizonytalan ideig nem kerül feltöltésre friss tartalom.
Addig is látogasson el a http://tajepiteszek.hu oldalra

Támogatóink

Belépés

Navigáció

Online felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 4 vendég van a webhelyen.
Minden jog fenntartva - all rights reserved (c) ZöldMűves, 2006-2009
HU ISSN 1788-3237
Rendszer: Drupal
Google Pagerank, SEO tools